Mine bøger

EN HISTORISK TALERSTOL
Grundloven – Terndruplund
ISBN 87-88293-69-6

Med et blink i øjet siger man i Østhimmerland, at man ikke kan blive statsminister i Danmark uden at have stået på Terndruplunds talerstol.

Som det eneste sted i landet er der en ubrudt række af grundlovsfester ligesiden Grundloven blev til i 1849. De første år var det i Blenstrup, og siden 1853 har det været i den kønne bøgeskov ved Terndrup.

Denne bog, der er skrevet af forfatteren Helge V. Qvistorff, der selv bor i Terndrup, en hel ny danmarkshistorie, der fortæller om grundloven og dens betydning for Himmerland og Danmark. Men den fortæller naturligvis også om de upolitiske grundlovsfester i Terndruplund, hvor man hvert år har kunnet høre Grundlovens glade budskab

 

. . .  Stadstøjet var blevet fundet frem, og madammen og tjenestepigen havde sikkert været ekstra påpasselige, da husbondens jakke, vest og benklæder skulle stryges, kridhvid var skjorten og den stive knækflip. Pigen eller karlen havde pudset skoene,så de skinnede som en garderhusars, guldkæden til gulduret hang i en blød bue fra vestelomme til knaphul midt på herrens mave. Den fine hat på hovedet, frakken børstet en sidste gang – paraplyen ikke at forglemme, for fra tid til anden regnede det. Kusken tog kuskeslaget på og satte sig op på agestolen. Man skulle til byen, og byen i dette tilfælde var en beskeden himmerlandsk landsby ved navn Bælum.

. . . “Krattet”, der nu var blevet forfremmet til at hedde “Terndruplund”, havde vundet over et andet nærliggende sted kaldet Ejstrup Krat, der også havde været foreslået som Galgebakkens afløser. Terndruplund var det indlysende valg, for det er en meget køn og meget dansk bøgeskov, hvor der er en åbning i skoven, og her kunne der både tales,spises og festes.